Víkendové tipy Deníku 

Search
Close this search box.

TISK, Datum: 16.06.2023, Zdroj: Pardubický deník +3, Strana: 10, Vytištěno: 1 930, Infotype: Nepojmenováno, Datum importu: 16.06.2023 01:11, Čtenost: 14 249, Rubrika: deník, AVE: 53 973,56 Kč, Země: Česko, GRP: 0,16

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

Obsahové duplicity: 16.06.2023 – Hradecký deník, Chrudimský, Svitavský, Orlický deník, Jičínský, Krkonošský, Náchodský, Rychnovský deník

Více tipů z celého kraje i Česka najdete na www.tipydeniku.cz

PARDUBICKO

Největší výstava velšských pony Kdy: 17. a 18. června Kde: Pardubice Za kolik: zdarma Proč přijít: Na pardubickém závodišti se koná mezinárodní výstava plemen koní welsh pony a cob. Akce je přístupná široké veřejnosti. Zlatým hřebem šampionátu bude sobotní část. V ní bude k vidění více než 100 koní všech sekcí. Koně budou hodnotit tři renomované posuzovatelky z Velké Británie, odkud velšská plemena pochází. V neděli se diváci mohou těšit především na sportovní disciplíny.

Festival piva Kdy: 17. června od 12.00 Kde: Pardubice Za kolik: zdarma Proč přijít: Zámek Pardubicehostí Pardubický festival piva. Od 12 do 20 hodin se na festivalu předvedou nejen regionální pivovary z východních Čech, ale také jedna unikátní lahůdka. Pivovar Bohdaneč ve spolupráci s Experimentálním pivovarem Univerzity Palackého uvařil nejstarší pivo v Evropě. Zámecký areál s valy nabídne kromě piva ideální odpočinkové prostředí pro pikniky, posezení na nádvoří a v parkánu – ať už na ochutnávku lokálních piv či burgerů, sendvičů, grilovaného masa i vegetariánské kuchyně. O živou hudbu se na festivalu postarají od 17 hodin kapely Endee a Monantes.

Motoráčkem na hrad Kdy: 17. a 18. června Kde: Pardubice (odjezd 8.20) Za kolik: od 50 Kč Proč přijít: Vydejte se na výlet historickým motoráčkem.

Pardubický spolek historie železniční dopravy vypraví o víkendu speciální vlak s cílem hrad Rychmburk. Vlak vyjíždí z Pardubic hlavního nádraží v 8.20 v sobotu i v neděli, zastavuje v Rosicích, Chrudimi, Slatiňanech, Chrasti, Skutči a svou jízdu ukončí na zastávce Předhradí. Odtud je to na Rychmburk asi 20 minut chůze. V sobotu z důvodu očekávaných přeháněk je navíc pro úsek ze zastávky do obce v záloze autobus. Vlak zpět do Pardubic odjede z Předhradí v 13.35. Jízdenky se kupují pouze ve vlaku. Jízdní řády a ceník najdete na www.pshzd.cz

Jak je důležité míti Filipa Kdy: 17. června od 20.30 Kde: Kunětická hora Za kolik: od 390 Kč Proč přijít: V sobotu se komedie Oscara Wildea Jak je důležité míti Filipa odehraje na vyhlídce hradu Kunětická hora u Pardubic. Hru uvede nezávislá divadelní společnost Indigo company.

CHRUDIMSKO

Dětský den a neckyáda Kdy: neděle 17. června od 12.00 Kde: Radčice, Doupnice Za kolik: vstupné dobrovolné Proč přijít: Můžete se těšit na soutěže pro děti i dospělé, velký skákací hrad a samozřejmě i na dobré jídlo (grilované kýty) a pití. Pro děti párek v rohlíku, limonáda a nanuk zdarma.

Pohádkový les Miřetice 2023 Kdy: sobota 17. června od 13.00 Kde: Miřetice Za kolik: vstupné dobrovolné Proč přijít: Spousta stanovišť s pohádkovými bytostmi a nejrůznějšími úkoly. Celá trasa sjízdná pro kočárky. Pro prvních 500 registrovaných připravena odměna a občerstvení – párek v rohlíku, nápoj a dáreček. Doprovodný program na fotbalovém hřišti (možnost svézt se od posledního stanoviště hasičským autem).

ORLICKO

All Star Game 2023 Kdy: sobota 17. června od 12.00 Kde: Softball & Baseball ORLI, Choceň Za kolik: zdarma Proč přijít: Na půdě choceňského baseballového areálu vyzve výběr hvězd Extraligy čerstvé účastníky World Baseball Classic, tedy reprezentaci ČR pod vedením manažera Pavla Chadima.

Večer s cimbálovou muzikou Cimballica Kdy: sobota 17. června od 19.00 Kde: Zámecký park, Lanškroun Za kolik: 260 korun na místě Proč přijít: Zahájení kulturního léta, v rámci kterého vystoupí CIMBÁLOVÁ MUZIKA CIMBALLICA.

SVITAVSKO

Festivalové zahrady Smetanovy Litomyšle Kdy: sobota 17. června od 10.00 Kde: Festivalové zahrady, Litomyšl Za kolik: zdarma Proč přijít: Volně přístupná doprovodná scéna Smetanovy Litomyšle otevírá svou sedmou sezonu! V parku uprostřed historického města vyroste hudební stage, divadelní amfiteátr i taneční sál. Novinkou je i rozlehlé umělecké hřiště. Sundejte boty a bosky vyběhněte vstříc sedacím pytlům.

Dětské cirkusové odpoledne Kdy: sobota 17. června od 15.00 Kde: Zámek Moravská Třebová Za kolik: 250 korun Proč přijít: Od 15:00 Motýlí svět – Cirkus trochu jinak – závěsná akrobacie, 16:00 Z tajného deníku Smolíčka Pé – Damúza – pohádka s loutkami a živou hudbou, 17:00 Balaton 1982 – interaktivní nonverbální pouliční divadlo Dřevěná dílna Báry Hubené a další aktivity.

HRADECKO

Vlasta Redl na nádvoří zámku Kdy: pátek 16. června od 20 hodin Kde: vnitřní nádvoří zámku ve Smiřicích Za kolik: 500 korun Proč přijít: Vlasta Redl je jedním z našich nejvýraznějších folkových zpěváků, textař, skladatel, spisovatel, producent a multiinstrumentalista, který ve své tvorbě dokáže osobitě skloubit rock, folk a lidovou hudbu. Na nádvoří zámku ve Smiřicích vystoupí s kapelou.

Dny otevřených dveří rozária Kdy: sobota 17. června od 12 do 17 hodin, v další dny až do neděle 2. 7. od 9 do 17 hodin Kde: Mezinárodní soutěžní rozárium v Hradci Králové Za kolik: zdarma Proč přijít: Pokud obdivujete krásu růží nebo uvažujete o vysazení růží do vaší zahrady a rádi byste se nechali inspirovat, pak využijte možnosti a zajeďte se podívat do Mezinárodního soutěžního rozária v Hradci Králové. Každým rokem se v rozáriu objevuje kole 50 nových druhů. Poznáte i růže vítězné, v čele se Zlatou růží města Hradce Králové 2023.

Třetí výročí otevření pivovaru Ovipistán Kdy: sobota 17. června od 11 hodin Kde: pivovar Ovipistán, Ledce Za kolik: zdarma Proč přijít: Oslavte 3. výročí otevření pivovaru a užijte si den otevřených dveří. Přijďte ochutnat piva pivovaru Ovipistán a prohlédnout si provoz pivovaru. Program: 13.00 – Loutkové divadlo pro děti: BÍLKOVO KRATOCHVILNÉ DIVADLO 15.00 – Loutkové divadlo pro děti: BÍLKOVO KRATOCHVILNÉ DIVADLO 17.00 – ZELENÁ SEDMA – dixie-band Hradec Králové 12.00 – 18:00 – PROHLÍDKY PIVOVARU (každou celou hodinu)

Beseda s účastníky Rallye Dakar Kdy: neděle 18. června ve 14 hodin Kde: Kulturní dům Černožice Za kolik: 50 korun / děti do 15 let zdarma Proč přijít: Obec Černožice zve na besedu s účastníky Rallye Dakar Tomášem Ouředníčkem a Davidem Křípalem.

Hra – de(c)ký piknik Kdy: neděle 18. června od 14 hodin Kde: prostranství u prádelny a ZŠ Gočárova na Tylově nábřeží Za kolik: zdarma Proč přijít: V neděli 18. června ožije prostranství u prádelny a ZŠ Gočárova na Tylově nábřeží příjemným posezením se zástupci města. Těšit se můžete na společné grilování, různé sportovní aktivity a nebudou chybět autíčka nebo lekce žonglování. O hudební pohodu se postará DJ Kapitán Takypán.

Hradecký kros se u Biřičky Kdy: neděle 18. června od 10 hodin Kde: Biřička, Hradec Králové Za kolik: 100 korun za startovné Proč přijít: Pořadatelé pro závodníky připravili pětikilometrový okruh v prostředí hradeckých lesů, který se běží dvakrát. Trať vede po lesních cestách v mírně členitém terénu.

Přihlášky se přijímají u místní restaurace od 8.30 hodin, start je v 10 hodin za stavidlem.

JIČÍNSKO

Zámek žije Kdy: sobota 17. června od 11.00 do 20.30 hodin Kde: Hořice Za kolik: vstupné dobrovolné Proč přijít: Akce bude zahájena přesně v 11.00 hodin příjezdem hraběcí rodiny. Její slavnostní uvítání však bude narušeno, neboť zámek a tvrz obsadili po 600 letech husité. Vystoupí s hudebním programem obě hořické ZUŠky, pěvecký soubor Šťovík ze ZŠ a MŠ Na Daliborce a ochotníci sehrají Staré pověsti české. Připraveny budou aktivity pro děti, perníkářská dílna, malování na obličej, k vidění budou zvířátka a možná přijde i kouzelník. Navečer zahraje muzikant Lukáš Koranda, který spolupracuje s Olympic.

Večer choreografií a orchestrální hudba ve Valdštejnské lodžii Kdy: v pátek 16. června v 19.00 a v neděli 18. června v 15:00 Kde: Valdštejnská lodžie, Jičín Za kolik: vstupné dobrovolné Proč přijít: Taneční ateliér Zuzany Richterové a taneční studio V pohybu Magdalény Rellichové představí choreografie inspirované židovskými autory. Odpolední koncert Vítání léta známých filmových a operních melodií v podání Tanvaldského komorní orchestru pod vedením dirigenta Graziano Sanvito se uskuteční v neděli od 15.00 hodin.

Den pro rodinu v Jičíně Kdy: neděle 18. června od 10.00 do 18.00 hodin Kde: Zámecký park, Jičín Proč přijít: Těšit se můžete na zajímavý program, doprovodné aktivity, divadélko, hudbu a spoustu zajímavých informací.

NÁCHODSKO

Po stopách bojů z roku 1866 Kdy: sobota 17. června od 7.00 do 18.00 hodin Kde: koupaliště ve Starkoči Za kolik: startovné pro dospělé 30 korun, děti do 14 let 20 korun Proč přijít: TJ Sokol Starkoč pořádá tradiční pochod „Po stopách bojů z roku 1866“.

Prezence se uskuteční v železniční stanici ve Starkoči od 7.00 do 10.45 hodin. Cíl pochodu bude opět na koupališti ve Starkoči, a to do 18.00 hodin.

Jde se za každého počasí a všichni účastníci obdrží pamětní list a sušenku. V cíli budou krásná originální razítka pochodu a od 13.30 zahraje živá hudba. Trasy jsou vhodné pro kola i elektrokola.

10. jubilejní sraz šlapacích vozítek v Náchodě Kdy: sobota 17. června od 8.00 do 16.00 hodin Kde: Dětské dopravní hřiště Proč přijít: Desátý ročník mezinárodního srazu šlapacích vozítek a moskvičů se uskuteční v sobotu na Dětském dopravním hřišti v Náchodě Bělovsi. Vítány jsou jakákoli šlapací autíčka, vozítka, traktory, formule, vozidla s volantem i řidítky. Program: 8.00 – 9.30 Registrace na Dětském dopravním hřišti v Náchodě. Přihlášky: slapacimoskvice.cz/prihlaska. 11.00 Start Spanilé jízdy šlapacích vozítek u bývalého Hotelu Itálie. Jízda po pěší zóně od Itálie na Masarykovo náměstí. 13.00 Zahájení programu – Dětské dopravní hřiště Běloves. Soutěže pro děti i pro dospělé.

Slavnost vína Kdy: sobota 17. června od 13.00 do pozdních nočních hodin Kde: Česká Skalice Za kolik: vstupné v předprodeji 150 korun, na místě 200 korun, děti zdarma. V ceně je degustační sklenička.

Proč přijít: V areálu Muzea Boženy Němcové a na louce pod muzeem se chystá už třetí ročník Slavnosti vína. Od 13 hodin se můžete těšit na prezentaci českých i moravských vinařů.

Svatojánský jarmark Kdy: sobota 17. června od 9.00 hodin Kde: Žďár nad Metují Proč přijít: Tradiční Svatojánský jarmark se uskuteční na návsi a nabídne nabitý program plný zábavy jak pro děti, tak i pro dospělé. O půl desáté dopoledne vystoupí děti ze základní školy, poté bude následovat veselé bubnování se Standou Vítem, odpoledne se můžete těšit na zábavnou show a focení s papoušky, vystoupí, zahrají a zazpívají Staropražští pardálové, Schovanky, Petr Martinák, Heebie Jeebies, FK Band Rock a Hodiny.

RYCHNOVSKO

Retro hračky Kdy: od soboty 17. června Kde: Muzeum Častolovicka Za kolik: vstupné dobrovolné Proč přijít: Jak jinak se alespoň na chvíli vrátit do dětství než prostřednictvím hraček. Tuto příležitost jim nabídne Muzeum Častolovicka díky výstavě s názvem Retro hračky.

Den Policie ČR V Rychnově nad Kněžnou Kdy: v pátek 16. června Kde: v ulicích Rychnova nad Kněžnou a ve Zborovské ulici Za kolik: zdarma Proč přijít: Atraktivní podívaná se naskytne v Rychnově nad Kněžnou u příležitosti Dne Policie ČR. Můžete se těšit na ukázky policejní činnosti, techniky i výstavu z policejní historie na Rychnovsku. Městem projede spanilá jízda 25 veteránů i moderních aut a motocyklů.

150 let SDH Vamberk Kdy: v sobotu 17. června od 13.00 Kde: v areálu V Lukách ve Vamberku Za kolik: zdarma Proč přijít: Oslavy 150 let SD Vamberk zpestří spanilá jízda techniky městem, ukázka činnosti dětského kroužku, vystoupí mažoretky Marlen a těšit se můžete na ukázku vyprošťování u dopravní nehody či ukázku psovoda Policie ČR.

TRUTNOVSKO

Harrachův parní víkend Kdy: pátek 16. června – neděle 18. června Kde: Železniční stanice Martinice v Krkonoších Proč přijít: Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších přináší pro místní a turistickou veřejnost víkend plný jízd nostalgických parních vlaků na trati Martinice v Krkonoších – Rokytnice nad Jizerou u příležitosti oslav roku Harrachů. Soupravu historických vozů povede parní lokomotiva 310.0134. V soupravě bude zařazen restaurační vůz s drobným občerstvením.

Vlaky vyjíždí z unikátní stanice Martinice v Krkonoších, která byla pro svůj vzhled a technické vybavení v roce 2016 zapsána na seznam kulturních památek ČR. Je zde otevřeno železniční muzeum, naučná stezka v sobotu 17.6.2023 bude na nádraží speciální doprovodný program, který ve večerních hodinách přejde do 2. muzejní noci. Na dopolední program pak plynule navazují městské slavnosti Jilemnice, město Harrachů.

Harmonogram: 9:10 odjezd Hraběte Harracha a jeho družiny z Martinic do Rokytnice a zpět 11:00 promenádní koncert C&K polního orchestru 12:17 příjezd Hraběte Harracha a hostí do Martinic – uvítací ceremoniál 13:10 odjezd Hraběte Harracha, hostí a kapely parním vlakem do Jilemnice V Martinicích bude otevřené železniční muzeum a pro zájemce budou probíhat komentované prohlídky stanice. Je zajištěno dobré občerstvení. 19:00-24:00 muzejní noc Prostory muzea i peron osvětlí petrolejky.

21:05 bude vypraven speciální noční vlak do Hrabačova.

22:05 příjezd nočního vlaku zpět do Martinic.

Festival DOTEKY Kdy: pátek 16. června – sobota 17. června od 10.00 hodin Kde: Horní Maršov Za kolik: zdarma Proč přijít: Dopolední workshopy pro dospělé. Pro děti se chystají tradiční řemeslné dílny, vše pod profesionálním vedením. Čekají vás dva koncerty Yellow sisters – jeden pro dospělé v kostele a druhý pro děti v zahradě a další skvělá hudba a divadlo z kufru.

Vinná Stezka Kdy: sobota 17. června od 11.00 do 16.00 hodin Kde: Stezka korunami stromů Krkonoše, Janské Lázně Proč přijít: Ochutnávka našich a zahraničních vín od partnerských Stezek korunami stromů. Degustační skleničky a jednotlivé vzorky budou k zakoupení přímo na Stezce.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz