Začíná Smetanova Litomyšl 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 15.06.2023, Zdroj: ČT 24, Zpráva: 13, Datum importu: 15.06.2023 15:45, Sledovanost pořadu: 253 290, Pořad: 12:00 Zprávy ve 12, AVE: 260 127,00 Kč, Země: Česko, GRP: 2,81

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Nikola REINDLOVÁ, redaktorka

Slavnostním koncertem večer začne šedesátý pátý ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Letos se musel festival poprvé ve své historii přesunout z nádvoří renesančního zámku. Organizátoři akci přemístili na zimní stadion. A v Litomyšli je naše redaktorka Kateřina Bibenová. Kateřino, pěkný den. Co zazní na úvodní koncertě?

Kateřina BIBENOVÁ, redaktorka

První tóny a minuty budou tradičně patřit Bedřichu Smetanovi. Česká filharmonie v čele s dirigentem Tomášem Netopilem odehraje Scherzo z Triumfální symfonie E dur, následovat pak budou skladby Sergeje Rachmaninova a Antonína Dvořáka. Koncertu se po 10 letech zúčastní také prezident republiky Petr Pavel. No, a současně ho můžou vidět i diváci České televize na programu ČT Art ve 20:15. Poprvé ale vážná hudba zazní na tomto litomyšlském zimním stadionu. Organizátoři se ho ale snažili co nejvíce připodobnit právě nádvoří zámku. Je tady stejná konstrukce hlediště, jeviště, no a jsou tu ty typické bílé baldachýny. Je ale jedna novinka, nová dominanta, a to je velkoformátové dílo Jiřího Davida Apoteóza.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz