Začíná Smetanova Litomyšl 

Search
Close this search box.

TV, Datum: 15.06.2023, Zdroj: ČT 1, Zpráva: 27, Datum importu: 16.06.2023 03:03, Sledovanost pořadu: 895 356, Pořad: 19:00 Události, AVE: 1 118 214,00 Kč, Země: Česko, GRP: 9,95

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka ČT

Začíná hudební festival Smetanova Litomyšl, kvůli rekonstrukci zámku ale poprvé v náhradních prostorech, koncerty se místo renesančních nádvoří odehrají na zimním stadionu, do festivalové haly se podíváme živě s Kateřinou Bibenovou. Co zazní hned na úvod, Kateřino?

Kateřina BIBENOVÁ, redaktorka ČT

První minuty budou patřit dílu Bedřicha Smetany. Česká filharmonie v čele s dirigentem Tomášem Netopilem odehraje Scherzo z Triumfální symfonie E dur. Jak to v těchto netradičních prostorech bude znít, bude moci osobně posoudit i prezident Petr Pavel a díky programu ČT Art také diváci České televize. Přenos začíná ve 20 hodin 15 minut. Organizátoři tedy ladili veškeré detaily v posledních dnech a hodinách. Jednak aby prostor co nejvíce připodobnili nádvoří zámku, ale i aby vyslyšeli připomínky hudebníků. Po úterní mimořádné veřejné generálce třeba nad jeviště předali odrazné desky kvůli lepšímu zvuku.

Jan PIKNA, ředitel festivalu Smetanova Litomyšl

To se nestavělo jako multifunkční hala, zimní stadion byl opravdu jenom zimním stadionem a multifunkční se stává až dnešním koncertem, takže veškeré ty přípravy se dělaly úplně poprvé a znamená to, že jsme chtěli vyzkoušet, co by haprovalo, kdybychom naostro to pustili při zahajovacím koncertu.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz