Odpolední Radiožurnál 

Search
Close this search box.

RÁDIO, Datum: 15.06.2023, Zdroj: ČRo Radiožurnál, Zpráva: 1, Datum importu: 15.06.2023 13:57, Poslechovost pořadu: 227 803, Pořad: 13:00 Odpolední Radiožurnál, AVE: 5 752 500,00 Kč, Země: Česko, GRP: 2,53

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní

Vojtěch BIDRMAN, moderátor

Blíží se víkend, a navíc to bude víkend plný slunce. Proto možná už teď přemýšlíte o tom, co podniknout. My pro vás máme tradiční porci zajímavých tipů na webu Radiožurnál cz, ale jednu pozvánku jsme si nechali taky do našeho odpoledního vysílání. Jde o festival Smetanova Litomyšl, který už dnes večer začne slavnostním koncertem České filharmonie, co dalšího nabídne pětašedesátý ročník festivalu klasické hudby? My vám za malou chvíli odpovíme, tak ať se vám i dál příjemně poslouchá.

MLUVČÍ

Odpolední Radiožurnál a Vojtěch Fiderman.

Vojtěch BIDRMAN, moderátor

Nejdříve ohluchl na pravé a pak i na levé ucho. Přesto Bedřich Smetana skládal hudbu dlouhá léta, jeho odkaz si už po pětašedesáté připomenou na festivalu Smetanova Litomyšl. Pořadatelé ale museli letos přesunout akci z tradičního státního zámku, a to kvůli rozsáhlé rekonstrukci. Koncerty tak budou v Litomyšli na zimním stadion.

Martin HRNČÍŘ, redaktor

Festival uvede dirigent Tomáš Netopil s Českou filharmonií, která zahraje část z Triumfální symfonie Bedřicha Smetany. Na přehlídce klasické hudby zazní také populární skladby hollywoodského umělce Johna Williamse, mezi nimi třeba jeho známé produkce pro sci-fi sérii Star Wars nebo pro válečné drama Schindlerův seznam.

Zazní ale i české klasiky. Královéhradecká filharmonie si pro posluchače připravila koncert na motivy děl skladatele Luboše Fišera, ten napsal třeba úvodní píseň pro seriál Chalupáři. Koncertní show dali dohromady pro návštěvníky festivalu také pěvec Adam Plachetka a zpěvák Ondřej Havelka, v premiéře společně zazpívají dvě desítky písniček Jaroslava Ježka.

Festivalovým centrem bude letos zimní stadion, kam se pořadatelé přesunuli kvůli opravám státního zámku Litomyšl. Přizpůsobit tomu museli i dramaturgii, která se letos podle ředitele akce Jana Pikny nese v duchu období Belle Époque.

MLUVČÍ

Jednak to přinesla skladba Arnolda Schönberga Písně z Gurre, protože to je vrcholný představitel Belle Époque. Ale také nás to zajímalo z toho pohledu, že o covidu přišla válka, zkrátka máme pocit, že také trošku se kazí ty časy krásné, které jsme prožívali. Je potřeba si uvědomovat, že to, jaké časy prožíváme, si tak trošku děláme sami a že si krásné časy můžeme podržet. I když okolní podmínky nejsou ideální.

Martin HRNČÍŘ, redaktor

Mezi koncerty šedesátého pátého ročníku festivalu můžou návštěvníci vyrazit třeba na výstavu komiksového autora Káji Saudka, Litomyšl vyzdobí při příležitosti festivalu také streetartový umělec Timo. Martin Hrnčíř, Radiožurnál.

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz