Český rozhlas oslaví 100 let i na festivalu Smetanova Litomyšl 

Search
Close this search box.

WEB, Datum: 15.06.2023, Zdroj: ceskenovinky1.eu +1, Autor: Svetozár Plesník, Datum importu: 15.06.2023 22:37, RU/den: 5 000, AVE: 5 000,00 Kč, Země: Česko, GRP: 0,06

Tematické duplicity: Kultura a cestovní ruch, Ostatní, Smetanova Litomyšl

Obsahové duplicity: 15.06.2023 – ČRo – informace.cz

65. ročník Smetanovy Litomyšle doplní jubilejní program Českého rozhlasu, který je hlavním mediálním partnerem festivalu. Rozhlas oslaví své 100. výročí zahájení vysílání v Litomyšli dvěma koncerty v podání Symfonického orchestru ČRo. Ten uvede 18. června monumentální dílo Arnolda Schönberga „Písně z Gurre“ a 27. června doprovodí sólové vystoupení světoznámého houslisty Fedora Rudina v unikátním provedení Čajkovského koncertu D dur.

„Srdečně zvu příznivce vážné hudby na festival s nezaměnitelnou atmosférou Smetanova Litomyšl, jehož jsme dlouholetým hlavním mediálním partnerem. U příležitosti 100. výročí zahájení rozhlasového vysílání letos vystoupí v malebné Litomyšli i Symfonický orchestr Českého rozhlasu s jednou z nejslavnějších kompozic své doby – Písně z Gurre od Arnolda Schönberga. Tato třídílná kantáta, k jejímuž velkolepému provedení se spojí náš orchestr s Norským rozhlasovým orchestrem a se dvěma sbory, je pro svou náročnost uváděna jen vzácně, proto by si ji milovníci klasické hudby rozhodně neměli nechat ujít, “ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

O víkendu 17.–18. června ožije doprovodná scéna Smetanovy Litomyšle pod záštitou Českého rozhlasu. V sobotu 17. června regionální stanice Český rozhlas Pardubice z Festivalových zahrad živě odvysílá od 15.00 hod. speciální hodinový pořad věnovaný tomuto druhému nejstaršímu hudebnímu festivalu v Česku. Hosty vysílání budou ředitelé Smetanovy Litomyšle Jan a Eva Piknovi, jeden z nejvyhledávanějších dirigentů své generace Chuhei Iwasaki nebo kastelán litomyšlského zámku Petr Weiss. V živém vysílání zahraje na akordeon Jakub Jedlinský.

Sobotní relaxaci na čerstvém vzduchu si užijí i děti, pro které budou připraveny zábavné soutěže o rozhlasové ceny. Ve stánku ČRo Pardubice budou vystavena také starodávná rádia. Pozoruhodnou stoletou historii představí v litomyšlských Klášterních zahradách i výstava, kterou lze navštívit během prvního festivalového víkendu.

Významné jubileum oslaví Český rozhlas společně s návštěvníky Národního festivalu Smetanova Litomyšl také dvěma jedinečnými koncerty v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu ve Festivalové hale. Prvním koncertem bude v neděli 18. června od 19.30 hod. třídílná kantáta Arnolda Schönberga „Písně z Gurre“ pro pět vokálních sólistů. K jejímu unikátnímu provedení se spojí SOČR pod taktovkou šéfdirigenta Petra Popelky s Norským rozhlasovým orchestrem a Český filharmonický sbor Brno se Slovenským filharmonickým sborem.

V úterý 27. června od 18.00 hod. zazní Čajkovského Koncert pro housle a orchestr, dále pak Dvořákova symfonie č. 8 G dur nebo Glinkova předehra k opeře Ruslan a Ludmila. Na tomto jubilejním koncertu Českého rozhlasu zahraje SOČR, který doprovodí špičkového rakouského houslistu Fedora Rudina, donedávna koncertního mistra Vídeňských filharmoniků.

Posluchačům Českého rozhlasu zprostředkuje atmosféru Smetanovy Litomyšle stanice Vltava záznamy vybraných koncertů. Písňový recitál Jana Martiníka odvysílá 8. července bezprostředně po skončení festivalu. Na záznamy koncertu Drážďanského komorního sboru „Jesu, Meine, Freude“ a hudebního projektu „Fedor Rudin hraje Čajkovského“ se mohou posluchači těšit po letních prázdninách.

Blanka Bumbálková

Generální partner

Dostávejte informace
s předstihem:

© Smetanova Litomyšl 2023
Designed by: wwworks.cz