4.11.2014 Orlický deník str. 3 Orlicko PETR ŠILAR
Litomyšl – Při poslechu hudby má každý posluchač jiné myšlenky. Napadlo však někoho například v hledišti festivalu při pohledu na operní divu či rozvášněného dirigenta, zda jsou tito lidé praktičtí třeba v kuchyni? Nebo jaké je jejich oblíbené jídlo a zda ho umí i uvařit?
Tak přesně na tyto otázky přináší odpovědi nová kniha. „Asi před čtyřmi lety jsme seděli po koncertu s dirigentem Ondrejem Lenárdem a jak šla zábava, tak jsme se dostali i k vaření. Pan dirigent nám sdělil svůj tajný recept na hrušky ve sladkokyselém nálevu,“ zavzpomínala na prvotní myšlenku vzniku knihy Eva Piknová ze Smetanovy Litomyšle. První recept se stal inspirací pro vznik „festivalové kuchařky“.
Eva Piknová a autorka knihy Jitka Novotná oslovily umělce, kteří rádi jezdí do Litomyšle, aby se svěřili se svými příběhy o vaření, cestování a vztahu k jídlu. O všechny tyto zajímavosti se podělilo celkem šestnáct umělců, mezi kterými jsou zpěvačka Dagmar Pecková, zpěvák Štefan Margita, dirigenti Jiří Bělohlávek, Libor Pešek a Radek Baborák. „Z postav pódia, tolik obdivovaných, leckdy ovšem i vzdáleně neskutečných, se nad prostřeným stolem a s rozkrytím nových témat stávají bytosti sympaticky blízké,“ uvedla autorka knihy Jitka Novotná.
Na dvou stech šedesáti stranách čtenář nakoukne do kuchyní hvězd, ale zároveň se pokochá obrázky, a to nejen uvedených pokrmů. „Každá kapitola je uvedena pilotní fotografií z festivalové scény,“ doplnila Eva Piknová. Kniha má i své webové stránky, kde každý může „ochutnat“ část příběhů.
Myšlenka na novou knihu „Když vaří múzy“ vznikla v Litomyšli. Její křest se však odehrál v Praze za přítomnosti hvězd, které přispěly svými recepty a kulinářskými příběhy. „Umělci jsou vytížení a nepodařilo se nám je do Litomyšle tak narychlo pozvat,“ zdůvodnila místo prezentace knihy Eva Piknová.
O autentické zajímavosti ze křtu však nikdo nepřijde. Záznam z akce bude vysílat Český rozhlas v pořadu Tobogan 20. listopadu. Kdo by pak chtěl vidět hvězdy na vlastní oči,tak má možnost se s nimi potkat na příštím ročníku festivalu Smetanova Litomyšl nebo na Gastronomických slavnostech. Umělců, kteří mají rádi festival a dobré jídlo, je více, než kolik se jich do knihy vešlo. Autoři už pracují na pokračování netradiční kuchařky.
Foto popis| KŘEST KNIHY. Slavnostního aktu se mimo jiné zúčastnila zpěvačka Dagmar Pecková(nahoře),která přispěla do knihy receptem na kuskus s granátovým jablkem (dole).
Foto autor| Foto: Radek Klimeš
Region| Východní Čechy